Elämysmatkailuideoita Suomessa

Elämysmatkailuideoita Suomessa

Suomessa erityisesti Lappi tarjoaa loistavat puitteet elämysmatkailulle. Lapissa voi kokeilla vaikkapa koiravaljakkoajelua, kalliokiipeilyä tai melontaa. Lumikenkäily tai moottorikelkkailu ovat kovin erilaisia, mutta molemmat omalla tavallaan kiehtovia urheilumuotoja. Ajaminen kelkalla Lapin kauniin luonnon keskellä vapaana kuin taivaan lintu on unohtumaton elämys, joka voi auttaa lataamaan akkuja uutta työvuotta varten. Suomen kaunis ja ainutlaatuinen luonto tarjoaa myös monia elämyksiä sekä runsaasti nähtävää. Esimerkiksi taivaalla leikittelevät revontulet ovat nähtävyys, joka houkuttelee turisteja vuodesta toiseen.

Urheilulomat

Jos pidät urheilusta, löytyy Suomesta monia kohteita, jotka tarjoavat mielenkiintoisia tilaisuuksia jopa hieman erikoisempien lajien harrastamiseen. Talvi on Suomessa pitkä ja pimeä, minkä vuoksi maassa on tarjolla niin kovin runsaasti erilaisia talviurheiluvaihtoehtoja. Koiravaljakkosafarit, moottorikelkkasafarit, lumikenkäily, hiihtoretket, pilkkiminen, lasketteluloma, retkiluistelu ja avantouinti ovat vain joitakin esimerkkejä siitä millaisten aktiviteettien varaan oma loma on mahdollista Suomen talvisessa säässä rakentaa.
Esimerkiksi retkiluistelu on oiva vaihtoehto yhdistää liikunnan riemu Suomen kauniista luonnosta nauttimiseen. Retkiluistelun aikana niin keho kuin mielikin saa liikuntaa sekä rentouttavan kokemuksen. On ihan tutkittu juttu, että ulkoilu parantaa mielialaa, joten retkiluistelu on oivallista mielen ja kehon virkistäytymistä silmällä pitäen. Joitakin turvallisuusnäkökohtia on toki otettava huomioon, jotta retkiluistelu olisi turvallista. Ensinnäkin luistelureitti tulee valita tarkoin ja varmistaa, että jää on riittävän vahvaa. Lisäksi tulee huolehtia siitä, että mukana on riittävästi varusteita ja evästä. Esimerkiksi naskalit on hyvä olla mukana ja käsillä mahdollisen veteen putoamisen varalta. Yleisesti suositellaan, että retkiluistelemaan lähdettäisiin joko ryhmässä tai vähintään yhden kaverin kanssa. Yksin luisteleva on altis onnettomuuksille ja onnettomuuden sattuessa voi avun saaminen kestää kohtuuttoman kauan – erityisesti luisteltaessa reiteillä, joilla on vähän muita luistelijoita.

Lapin laskettelurinteet houkuttelevat joka vuosi runsaan määrän turisteja ja moni yhdistää laskettelun rentouttavaan mökkilomaan. Lapissa tämä on helppoa, koska upeita lomamökkejä on runsaasti tarjolla ja laskettelurinteet ovat erinomaiset.

Luontolomat

Revontulet ovat eräs Suomen erityinen piirre, joka houkuttelee turisteja maahamme vuodesta toiseen. Erityisen elämyksellistä voi olla majoittua erityisiin revontulitaloihin, joissa revontulia pääsee ihailemaan aitiopaikalta. Taloissa on lasiset katot, jotta revontulia voi ihailla vaikkapa omasta sängystä käsin. Tämä onkin oivallinen vaihtoehto, jos haluat ihailla revontulia lämpimissä olosuhteissa ja omassa rauhassasi tinkimättä omasta mukavuudestasi. Revontuliin liittyy mielenkiintoisia tarinoita – erään tarinan mukaan revontulet syntyvät siitä, että kettu eli repo hyppelee valkoisella hangella ja huiskii samalla hännällään siten, että samalla muodostuu revontulia.

Vaeltaminen on erityisen elämyksellinen kokemus – erityisesti, jos haluat päästä hetkeksi irti arjesta sekä normaaliympyröistäsi. Upean luonnon keskellä voit helposti vajota omiin ajatuksiisi sekä miettiä, mitä elämältäsi todella haluat. Jos olet ajautunut omassa elämässäsi todelliseen työelämän oravanpyörään, voi olla hyvä miettiä, onko tämä juuri sitä mitä elämältäsi haluat. Tai jos elät huonossa parisuhteessa, voi tällainen irtiotto olla oivallinen keino ottaa etäisyyttä sekä miettiä asioita ja oman elämän suuntaa. Vaeltamiseen soveltuvat erityisen hyvin sekä Lapin erämaat että Nuuksio. Jos et halua vaeltaa, mutta haluat tästä huolimatta vetäytyä luonnonrauhaan, löytyy Suomesta myös erittäin syrjäisissä paikoissa sijaitsevia vuokramökkejä, jotka tarjoavat oivalliset puitteet rauhaa kaipaavalle lomailijalle.

Lapissa järjestetään erilaisia luontosafareita, joiden kautta voit saada aivan uudenlaisia elämyksiä. Ehkä haaveilet moottorikelkkasafarista, jonka aikana nautitaan kahvit raittiissa ulkoilmassa upean luonnon keskellä tai ehkä haluaisit kokeilla koiravaljakkoajelua pidemmän safarin aikana. Kannattaa tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin sekä hintoihin ja napata talteen itselle paras vaihtoehto – onpa se sitten aktiivinen loma Lapissa tai vetäytyminen sulaan yksinäisyyteen kauniin luonnon keskelle hyvinvarusteltuun vuokramökkiin miettimään syntyjä syviä.