Eettinen matkailu

Eettinen matkailu

Mitä tarkoitetaan eettisellä matkustamisella ja millaisia valintoja matkailijan tulisi tehdä, jotta hänen matkustamisensa olisi mahdollisimman eettistä? Eettinen matkailu voi olla yllättävänkin helppoa ja jo muutamat yksinkertaiset teot voivat auttaa tekemään omasta matkailusta ainakin hiukan aikaisempaa eettisempää.
Erityisen tärkeä periaate on, että matkailu hyödyttää turistin lisäksi myös paikallisia asukkaita, kuitenkin siten, ettei ympäristö kärsi matkailusta. Eettisen matkailun peruskulmakivi on huomioida matkakohteensa olosuhteet. Toisaalta voidaan puhua myös ekologisesta matkailusta, joka on erityisen luontoystävällinen matkustustapa. Näitä näkökulmia voidaan tarkastella sekä yhdessä että erikseen, mutta mielestämme eettinen matkailu sisältää jo itsessään myös ekologisen näkökulman – ei voi olla eettisesti hyväksyttävää matkustaa tavalla, joka tuhoaa luontoa.

Paikallisuus

Paikallisuus on avainsana pohdittaessa eettistä matkustamista. Kannattaa valita aina kun mahdollista paikallisia vaihtoehtoja, jotka tuottavat tuloja paikallisille asukkaille. On hyvä, jos paikalliset ihmiset hyötyvät matkakohdevalinnastasi! Voit suosia paikallisia tuotteita esimerkiksi valitessasi ruokia ja juomia tai ostaessasi tuliaisia. Suosi siis paikallisia vaihtoehtoja ylikansallisten suuryhtiöiden sijaan! Mäkkärin sijaan kannattaa valita jokin paikallinen ruokapaikka ja mahdollisuuksien mukaan suosia erityisesti yksityisyrittäjiä. Sama juttu majoituksen kanssa – pyri välttämään suuria kansainvälisiä hotelliketjuja ja valitse mieluummin paikallinen majoituspaikka, jota ylläpitää yksityinen taho. Monet tällaiset majapaikat ovat erityisen persoonallisia ja saatat saada matkallasi jopa enemmän kokemuksia valitessasi tällaisen paikallisen vaihtoehdon. Jos sen sijaan valitset ketjuhotellin, kannattaa valita ketju, jossa luonnonvarojen käyttöön kiinnitetään erityistä huomiota esimerkiksi valitsemalla suuret pakkaukset pienten kertakäyttöisten pakkauskokojen sijasta.

Kuluttajana matkalla

Omaa kulutusta kannattaa miettiä ja tarkkailla myös matkan aikana. Ostoksissa kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan paikallisia tuotteita ylikansallisten tuotteiden sijaan. Näin voi myös saada aivan uudenlaisia makuelämyksiä, kun unohtaa hetkeksi ne tuotteet, joita tulee aina käyttäneeksi kotona.
Tuotteiden pakkaamisessa kannattaa suosia kangaskassia muovipussien sijaan. Vaikka monessa ulkomaalaisessa kaupassa muovipussit saattavat olla ilmaisia, ei kannata sortua pakkaamaan tavaroita useisiin pusseihin, vaan kangaskassien käyttäminen säästää luontoa.

Valistuneisuus

Tieto ja tietynlainen valistuneisuus ovat valttikortteja mietittäessä matkailun eettisyyttä ja pyrittäessä tekemään omista matkailuvalinnoista mahdollisimman eettisiä. Onkin hyödyllistä selvittää oman matkakohteen olosuhteet, historia sekä nykytila jo etukäteen. Tämä auttaa käyttäytymään asiallisella tavalla tilanteessa kuin tilanteessa, jolloin ei ole vaarana, että tulisi loukanneeksi paikallisia asukkaita. Jos matkustat vaikkapa islamilaisiin maihin, on hyvä tuntea joitakin maan tapoja ja pyrkiä käyttäytymään paikallisia asukkaita kunnioittavalla tavalla. Omaan pukeutumiseen kannattaa kiinnittää huomiota, erityisesti, jos haluat vierailla paikallisten arvokkaissa kohteissa, kuten vaikkapa moskeijoissa.

Syöminen ja juominen

Suosi paikallisia tuotteita, mutta älä tee sitä eläinlajien kustannuksella! Onkin hyvä tietää, käytetäänkö paikallisessa keittiössä eläinlajeja, jotka ovat uhanalaisia ja jos käytetään, on pyrittävä välttämään tällaisten ruokalajien syömistä.

Monessa maassa on pulaa puhtaasta juomavedestä. Vedellä ei siis kannata läträtä! Jos joudut turvautumaan pulloveteen, kannattaa suosia suurta vesitonkkaa, josta on näppärää täyttää pieni, mukana kannettava vesipullo. Edes suihkussa ei kannata sortua läträämään, koska vesipula on osa monen maan todellisuutta.

Liikenne

Juna on lentokonetta luontoystävällisempi valinta, vaikkakin nykyaikana junalla matkustaminen voi tulla jopa lentämistä kalliimmaksi. Jos kuitenkin joudut turvautumaan lentämiseen, kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan suoria lentoja. Jos suoria lentoja ei ole saatavilla valitsemallesi reitille, selvitä, voisitko matkustaa osan matkasta bussilla tai junalla.

Paikan päällä matkakohteessa on hyvä suosia julkisia liikennevälineitä – joukkoliikenne on yksityisautoilua luontoystävällisempi vaihtoehto. Jos taas valitset auton kulkupeliksesi, on hyvä ajaa autolla, jossa on maksimimäärä matkustajia – näin kulutus matkustajaa kohden on mahdollisimman vähäistä.